Magyar euró » Az omron gyűrűk bevezetése

Aᶽ  omron gyűrűk avagy EURion csillagkép egy biztonságtechnikai elem a bankjegyeken. Ezek a kis sárga karikák a korszerű fénymásoló berendezések számára készült jelek, amelyek megakadályozzák a jó minőségű színes másolatok készítését. Annak ellenére, hogy nem a régmúlt idők eseménye, mégis kevesen emlékeznek rá, hogyan kerültek a magyar forint bankjegyeire.

Az omron gyűrűk bevezetése a magyar bankjegyeken

Magyarországon a szocialista időszakot követően, hosszas tervezés és előkészítés után 1997-ben kezdődött meg a korszerű bankjegyek kibocsátása. Ezzel kezdetét vette nálunk is a papírpénz gyártás ötödik technikai korszaka. A mind újabb biztonsági elemek gyakran egy bankjegysorozaton belül az egyes címletek kiadása során kerültek bevezetésre. Az omron gyűrűk is egy olyan elem, amelynek alkalmazását többen sürgették.

Nemzeti bankunk végül is 2007-ben határozott úgy, hogy egy nagy pénzreform keretében egyebek mellett megkezdi valamennyi címleten ennek a biztonsági elemnek a használatát. El is kezdték a gyártást, a pénzverő honlapján pedig megjelentek az első címletek gyűjtőknek szánt alacsony sorszámú forgalmi- (2007. évi 500 Ft) és mintapéldányai (2007. évi 500 Ft, 2007. és 2008. évi 2000 Ft). Ezek a darabok minden különösebb ismertetés vagy bevezető nélkül tartalmazták a karikákat. A forgalomba bocsátás azonban nem történt meg, mert közbejött valami.

Bevett gyakorlattá vált az idők folyamán a Nemzeti Banknál, hogy a változásokat, ha lehetséges, nem egyszerre, hanem időben széthúzva hajtják végre. És teljes joggal, hiszen az emberi érzékelés sajátossága miatt - miszerint arányokra és változásokra vagyunk fogékonyak - az egyszerre bevezetett változtatásokat sokan csak nehezen képesek követni. Remek példa erre, hogy a kicsit sem hasonló színű 2016-os 2000 és 20.000 forintos bankjegyeket egyesek először könnyen összetévesztették. Ennek oka, hogy a megszokott helyett az újdonságot látták mindkét bankjegyben. (Amellett, hogy mindegyik kettessel kezdődik. De ez a régiekre is igaz természetesen.)


Jóval fontosabb volt a bankjegyek cseréjénél a pénzreform két másik, gazdaságilag is hasznot hajtó, viszont rengeteg tájékoztató munkát és szervezést igénylő lépése: az 1 és 2 forintos érmék kivonása, valamint a 200 forintos bankjegyek érmére cserélése. Nehéz az ilyen inflációkövető lépést úgy levezényelni, hogy ne okozzon önmagában is újabb inflációt. A banknak azonban sikerült megoldania a fent említett idő-széthúzásos technikával. A kevésbé fontos lépés, az új bankjegyek kiadása viszont későbbre szorult. Úgy látszik a tervezettnél sokkal tovább tartott a folyamat, mert szükség lett a viszonylag rövid idő alatt elhasználódó 500 forintosok pótlására. Mivel azonban a korábban 2007 és 2008 évszámmal legyártott új bankjegyek nem voltak kiadhatók, a bank kénytelen volt 2008-as évszámmal régi típusú 500 forintosokat gyártani.

Óhatatlanul bekövetkezett még egy utolsó közjáték a bankjegyek kibocsátása előtt. Történt ugyanis, hogy véletlenül kikerült a forgalomba 2008. szeptember elején 105 ezer darab új 10.000 forintos bankjegy. A bank egy gyorsan kiadott közleménnyel forgalomba helyezte az új típust. Miután a figyelem a témára irányult, a pénzverő honlapjáról hirtelen eltűntek az új bankjegyek. Ez az esemény azzal együtt, hogy 2008-ban kiadták a régi típusú 500-ast elég volt ahhoz, hogy találgatásokat indítson el az új bankjegyek visszavonásáról. Végeredményképp egyes bankjegyek több tízezer forintért, 20-50-szeres áron cseréltek gazdát. Végül 2009-ben megjelent a forgalomban valamennyi címlet az összes legyártott évszámmal.
Omron gyűrűk - 2007
vissza az elejére